Työntekijä korjaamassa taloyhtiön putkistoa putkiremontin yhteydessäTyöntekijä korjaamassa taloyhtiön putkistoa putkiremontin yhteydessä

Putkiremontti ja sen vaikutus

MITä putkiremontti tarkoittaa

Tässä artikkelissa tarkastelemme mitä putkiremontilla tarkoitetaan, miten se vaikuttaa asumiseen sekä asunnon hintaan.

Putkiremontti on prosessi, jossa asunnon vesijohto- ja viemäriputket uusitaan tai korjataan. Putkiremontti voi olla tarpeen, kun putkisto on vanhentunut tai vaurioitunut. Remontti voi sisältää myös muutoksia putkien sijaintiin tai putkistojärjestelmän uusimiseen. Putkiremontti voi olla kallis prosessi, mutta se on usein välttämätön taloyhtiön kunnostamiseksi. Putkiremontti voidaan toteuttaa monella eri tavalla ja vain välttämättömin osin. Putkiremontin yhteydessä voi olla järkevää uusia tai korjata myös muuta talotekniikkaa, jolloin puhutaan kiinteistön tai asunnon lämpö-, vesi-, ilmanvaihto- ja sähköjärjestelmiin tehtävästä remontista, eli LVIS-saneerauksesta.

Putkiremontin yleisimmät tavat:

Viemärinsukitus: Menetelmä, jossa vanhat viemäriputket päällystetään sisäpuolelta uudella muovimateriaalilla. Tämä menetelmä sopii hyvin tilanteisiin, joissa vanhat viemäriputket ovat esimerkiksi huonokuntoisia tai halkeilleet, mutta niiden ulkopuolinen rakenne on vielä hyvässä kunnossa. Sukituksella voidaan välttää putkien täydellinen uusiminen ja siten säästää aikaa ja kustannuksia.

Käyttövesiputkiremontti: Käyttövesiputkiremontissa vanhat ja kuluneet käyttövesiputket korvataan uusilla. Tämä voi olla tarpeen, jos putkistoissa on vuotoja, korroosiota tai veden laatu on heikentynyt. Remontissa vanhat putket poistetaan ja uudet putket asennetaan tilalle. Uusien putkien materiaalina käytetään yleensä kuparia, muovia tai ruostumatonta terästä.

Lämpöverkkoremontti: Lämpöverkkoremontissa keskitytään kiinteistön lämmitysjärjestelmän putkistoon. Vanhat ja vaurioituneet lämpöputket korvataan uusilla. Remontti voi sisältää myös lämmönjakokeskuksen tai lämmityslaitteiden päivittämisen. Lämpöverkkoremontti voi olla tarpeen, jos lämpöputkissa on vuotoja, kalkkeutumia tai niiden eristys on vaurioitunut.

Kokonaisvaltainen LVIS-saneeraus:

Kiinteistön tai asunnon lämpö-, vesi-, ilmanvaihto- ja sähköjärjestelmien remontointi sisältää useita erilaisia toimenpiteitä riippuen järjestelmien kunnosta, iästä ja tarpeista. Tässä on joitakin yleisiä remonttitoimenpiteitä, joita voi olla tarpeen tehdä kyseisiin järjestelmiin:

Lämmitysjärjestelmä: Lämmitysjärjestelmän remontti voi sisältää esimerkiksi vanhojen lämmityslaitteiden, kuten kattilan tai lämpöpumpun, päivittämistä uudempaan ja energiatehokkaampaan malliin. Putkistojen ja lämmitysverkoston tarkastaminen ja tarvittavat korjaukset tai uusimiset voivat myös olla osa remonttia.

Vesijärjestelmä: Vesijärjestelmän remontti voi sisältää esimerkiksi vanhojen putkien uusimista tai korjaamista, vesikalusteiden päivittämistä energiatehokkaampiin malleihin, vesivahinkojen korjaamista ja vedenkäsittelyjärjestelmien asentamista, kylpyhuoneiden vesieristeiden ja pintamateriaalien uusimista.

Ilmanvaihtojärjestelmä: Ilmanvaihtojärjestelmän remontti voi sisältää vanhojen ilmanvaihtolaitteiden päivittämistä, suodattimien vaihtoa, kanavistojen puhdistusta tai uusimista sekä tarvittavia säätöjä ja tasapainotuksia ilmanvaihtojärjestelmään.

Sähköjärjestelmä: Sähköjärjestelmän remontti voi sisältää sähköjohtojen tarkastamista ja tarvittaessa uusimista, sähkökeskuksen päivittämistä turvallisempaan ja nykyaikaisempaan malliin, valaistusjärjestelmien parantamista energiatehokkaammiksi ja sähköisten laitteiden asennusta tai päivittämistä.

On tärkeää, että näihin remontteihin ryhdytään ammattitaitoisten asiantuntijoiden avulla. Ennen remontin aloittamista suositellaan myös teettämään asianmukaiset tarkastukset ja arvioinnit järjestelmien tilasta ja tarpeista. Näin varmistetaan, että remontti suoritetaan asianmukaisesti ja että lopputulos vastaa tarpeita ja vaatimuksia.

Koska viemäri- tai putkiremontti kannattaa tehdä?

Rakennuksen putkisto vanhenee, kuluu ja hiljalleen syöpyy noin 30-50 ikävuodessa, riippuen sen materiaaleista sekä veden laadusta. Putkiremontin tarpeesta kertoo myös pesutilojen kunto ja lisääntyneet tukokset sekä vuodot.

Milloin tilata kuntotutkimus?

Mikäli putkisto ei ole oireillut, kannattaa kuntotutkimus tilata kuitenkin noin 30 käyttövuoden jälkeen. Käyttövesiputkiston keskimääräinen käyttöikä on 26 vuotta. Rakenteissa piilossa oleva putkiston vuoto voi aiheuttaa mittavat kosteusvauriot, kuten vesivahingon tai talorakenteiden homehtumisen.

Miten putkiremontti vaikuttaa asumiseen?

Putkiremontin tavasta ja laajuudesta riippuen, voi asuminen asunnossa putkiremontin aikana olla mahdotonta. Tämä johtuu remontista aiheutuvasta pölystä, melusta, sekä vedentulon ja kylpyhuoneiden- sekä keittiön käytön esteellisyydestä. Perinteinen putkiremontti on yleensä pitkä projekti, joka vaatii asukkailta yleensä useammasta viikosta muutaman kuukauden pituisen väliaikaismajoituksen sekä asunnon tyhjentämisen. Sen sijaan viemäreiden sukitus, valmistuu huomattavasti nopeammin, eikä yleensä vaadi suuria toimenpiteitä asukkailta.

Putkiremontin kesto?

Perinteisen putkiremontin kesto vaihtelee useista viikoista kuukausiin. Pelkkä käyttövesi- tai lämpöverkkoremontti on perinteiseen putkisaneeraukseen verrattuna kivuttomampi ja nopeampi remontti, joka on ohi yleensä alle viikossa. Samoin viemärien saneeraus sukittamalla, kestää remontin laajuudesta riippuen, muutamista päivistä, muutamaan viikkoon. Putkiremontin ja viemäriremontin kestoon vaikuttaa toteutustavan lisäksi vesipisteiden määrä sekä niiden sijainti, uusittavan kaluston määrä, purkamisen laajuus, putkiston kunto ja koko, remontoitavan pinta-alan määrä, talon materiaalit sekä suunnitelman laajuus ja paikkansapitävyys.

Miten putkiremontti vaikuttaa asunnon hintaan?

Putkiremontti voi joko nostaa tai laskea myytävän asunnon hintaa, riippuen siitä onko remontti jo suoritettu vai vasta tulossa. Kun putkiremontin ajankohtaan alkaa olemaan alle 10 vuotta, on putkiremontin mahdollinen kustannus ja asumishaitta huomioitava asunnon hinnassa. Asunto on yleensä helpompi myydä siinä vaiheessa, kun putkiremontin kustannukset ovat jo selvillä tai putkiremontti on juuri valmistunut. Kustannusten ja aikataulun epävarmuus luo ostajaehdokkaille epävarmuutta asunnon todellisista kustannuksista, jonka vuoksi myynti saattaa viivästyä tai myyntihinta madaltua niin sanotusti ostajan kannalta varmasti turvalliselle tasolle.

Hyvin hoidettu taloyhtiö, jossa putkiremontti on suoritettu, on yleensä myyntivaltti. Asunnon hintaan vaikuttaa myös alueen hintapiste, esimerkiksi jos alueella on enemmän putkiremontoimattomia asuntoja, kuin putkiremontoituja – ei yksittäisen asunnon hintapiste ylitä alueen maksimihintaa eikä putkiremontoidusta asunnosta olla valmiita maksamaan samassa suhteessa, kuin alueella, jolla putkiremontoituja asuntoja on jo verrattain enemmän.

Putkiremontin hinta?

Hintaan vaikuttaa merkittävästi työn laajuus sekä asuntotyyppi. Omakotitalon putkiremontin hinta määräytyy putkireitin pituuden, läpivientien sekä vesipisteiden määrän mukaan. Rivitalon putkiremontin hintaan vaikuttaa esimerkiksi talon koko sekä kerrosten ja huoneistojen määrä. Putkiremontti pientaloissa kustantaa noin 4.500,00 € – 30.000 € kohteesta sekä remontin laajuudesta ja toteutustavasta riippuen. Putkiremontin neliöhinta voi maksaa edullisimmillaan noin 50,00 €.

Kerrostalojen putkiremonttien hintaa on hyvin vaikeaa määritellä etukäteen, siitä syystä, että joissain taloyhtiöissä myös yleiset tilat tai kylpyhuoneet vaativat kunnostusta. Kerrostaloissa hinnat voivat vaihdella noin 300.000 € – 1.500.000 € välillä. Kustannukset neliöltä ovat keskimääräisesti noin 450–900 euroa/m2 väliltä kerrostaloissa, mutta kalleimmillaan voivat nousta yli 1.000 € /m2.

Kuuluuko putkiremontti kotitalousvähennyksen piiriin?

Putkiremontista saa kotitalousvähennystä, sillä se on verohallinnon mukaan remontointia, eli kunnossapito- ja perusparannustyötä. Vuonna 2023 putkiremontin kotitalousvähennyksen maksimimäärä on 2 250 € per henkilö. Saat siis vähentää sellaisen yrityksen palveluista 40 % työn osuudesta, joka kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Omavastuun määrä on 100 € vuodessa per henkilö.

Mitä hyötyä on putkiremontista?

Yleisesti valmis putkiremontti on arvoa nostattava tekijä. Se parantaa viihtyisyyttä, ehkäisee vesivahinkoja, helpottaa huoltoa ja pidentää rakennuksen elinikää.

Mikäli putkiremontin vaikutus asuntosi hintaan mietityttää ja haluat kiinteistönvälittäjän arvion asunnostasi, pyydä ilmainen arviokäynti!

Tilaa Vendon uutiskirje