Kahden asunnon loukku

Näin vältät sudenkuopat

Kahden asunnon loukulla tarkoitetaan tilannetta, jossa uusi asunto on jo ostettu, mutta vanhaa ei ole vielä myyty. Tilanteen välttämiseksi ja toisaalta parantamiseksi on muutama eri vaihtoehto.

Ehdollinen ostotarjous

Asunnon ostotarjouksen voi tehdä myös ehdollisena, jolloin kauppa toteutuu vasta tietyn ehdon toteutuessa. Esimerkiksi oman asunnon myyntiehdollinen tarjous tai lainaehdollinen tarjous tiettyyn päivämäärään mennessä on yleisesti hyväksyttyjä tapoja toimia. Mikäli oma asunto ei mene kaupaksi tai pankki ei myönnä riittävää lainaa tarjouksessa sovittuun päivämäärään mennessä, ehdollisesti hyväksytty tarjous purkautuu eikä asuntokauppa toteudu.

Oman asunnon vuokraaminen ja oman ajan hallinta

Mikäli kuitenkin tarjous uudesta asunnosta on jo ehditty hyväksyä, eikä oma asunto mene kaupaksi, voi harkita asuntonsa vuokraamista, jos taloustilanne antaa periksi. Kahden asunnon omistaminen voi tosin tuoda mukanaan aikaa ja vaivaa vaativia tehtäviä. Mikäli oma asunto on huonossa kunnossa, voi joutua kohentamaan sitä tavoitellessaan parempaa vuokraa tai saadakseen asunnon helpommin vuokralle. On huolehdittava vuokralaisten hakemisesta ja hallinnasta, asuntojen ylläpidosta ja korjauksista sekä mahdollisesti taloyhtiön kokouksiin osallistumisesta. Näiden tehtävien hoitaminen voi olla haastavaa, varsinkin jos elämäntyyli on kiireistä tai matka asuntojen välillä pitkä.

Vanhan asunnon myynti

Yleisesti vanhan asunnon myyminen, ennen uuden ostamista on taloudellisessa mielessä turvallisempi vaihtoehto. Tällöin, ei joudu tilanteeseen, jossa vanha asunto ei menisi kaupaksi ja uuden asunnon asumiskulut alkavat juosta. Kahden asunnon omistaminen voi nimittäin vaatia pitkäaikaista sitoutumista, etenkin jos on lainaa kummastakin asunnossa. Tämä voi rajoittaa liikkumavaraa ja joustavuutta elämässä, esimerkiksi mahdollisuutta ottaa vastaan työtarjouksia toiselta paikkakunnalta tai muuttoa ulkomaille. Lisäksi, mikäli haluaa myydä toisen asunnon, markkinatilanne voi vaikuttaa myyntiaikaan ja mahdolliseen myyntihintaan.

Väliaikaisasunto

Uuden asunnon etsiminen voi viedä aikaa, jolloin voi joutua muuttamaan vuokralle ennen uuden asunnon löytymistä. Kun sopiva asunto löytyy, pystyy sen suhteen toimimaan kuitenkin yleensä ripeämmin ja varmistaa toisaalta myös sen, että asunnon todella saa, kun ostotarjousta ei tarvitse tehdä esimerkiksi oman asunnon myyntiehdollisena. Kun mahdollinen uusi vuokrasopimus väliaikaisasunnossa sovitaan toistaiseksi voimassaolevana – eikä esimerkiksi vuoden määrä-aikaisena vuokrasopimuksesta myös pääsee nopeammin irti uuden kodin löytyessä.

Rahoituksen optimointi

Ennen kuin taloudellinen tilanne kahden asunnon loukussa kiristyy, kannattaa pankin kanssa yrittää sopia lainaehdoista ja mahdollisesta lyhennysvapaasta. Kahden asunnon laina- ja ylläpitokulut voivat käydä liian raskaaksi, jos kahta asuntoa ei ole suunniteltu pidettäväksi. Kahden asunnon omistaminen tarkoittaa yleensä kaksinkertaisia asumiskustannuksia, kuten lainan lyhennyksiä, kiinteistöveroja, vakuutuksia ja ylläpitokuluja. Lisäksi voi olla muita kuluja, kuten vuokralaisen etsimiseen tai tyhjillään olevan asunnon kunnossapitoon liittyviä kustannuksia. Rahoituksen optimointi sekä myynnin ajoitus voivat vaikuttaa merkittävästi omaan taloudelliseen tilanteeseen. Esimerkiksi vuokratuloilla voidaan kattaa asunnosta koituvia kuluja ja taas toisaalta potentiaalisella arvonnousulla, pystytään kerryttämään varallisuutta. Vaikka tämä voi olla järkevä strategia, kahden asunnon omistaminen voi myös altistaa suuremmille riskeille. Esimerkiksi, jos asuntomarkkinat kääntyvät laskuun, molemmat asunnot voivat menettää arvoaan samanaikaisesti. Tämä voi vaikuttaa negatiivisesti henkilökohtaiseen taloudelliseen tilanteeseen ja sijoitusten tuottoon.

Kun et tiedä mitä tehdä

  1. Tarkista taloudellinen tilanteesi: Tee realistinen arvio taloudellisesta tilanteestasi ja harkitse tarkkaan, onko sinulla varaa omistaa kaksi asuntoa.
  2. Arvioi vuokratuotto, arvonnousupotentiaali sekä laske rahoituskulut: Jos toinen asunto on vuokrattuna, laske vuokratuotto sekä varmista, että se kattaa asunnon kuluja sekä arvioi potentiaalista arvonnousua esim. alueen kehittymisen myötä
  3. Auta itsesi hallitsemaan aikaa ja vaivaa: Järjestä asiat niin, että voit hoitaa asuntojen hallintaan liittyvät tehtävät tehokkaasti. Harkitse tarvittaessa kiinteistöhallinnan palveluiden käyttämistä tai hanki luotettava vuokranvälittäjä. (linkki fincap vuokraukseen?)
  4. Sijoitusten hajauttaminen: Jos toinen asunto on sijoitusomaisuutta, harkitse muita sijoitusmahdollisuuksia hajauttaaksesi riskejäsi. Ammattilaisen, kuten talousneuvojan, konsultointi voi auttaa sinua löytämään sopivia vaihtoehtoja.
  5. Tee realistinen suunnitelma – äläkä ajaudu tilanteeseen suunnittelematta: Arvioi pitkän aikavälin suunnitelmasi ja harkitse, miten kahden asunnon omistaminen sopii tähän suunnitelmaan. Jos huomaat, että se rajoittaa liikaa joustavuuttasi tai aiheuttaa taloudellisia vaikeuksia, harkitse vaihtoehtoja ja konsultoi kiinteistönvälittäjää.

Kiinteistönvälittäjämme ovat asuntokaupan ammattilaisia ja osaavat auttaa sinua ja arvioida kokonaisvaltaisesti tilanteesi parhaalla mahdollisella tavalla. Kysy lisää paikallisilta välittäjiltämme!

Tilaa Vendon uutiskirje